Ta sylwestrowa przekąska to taka moja wariacja na punkcie tacos, bo oryginalnej wersji z czerwoną fasolą i mielonym mięsem nie lubię 😛 Zrobiłam więc swoją wersję, która sprawdzi się jako przekąska lub pomysł na kolację zarówno na sylwestra jak i na każdą inną imprezę, czy gdy po prostu najdzie Cię ochota na coś dobrego 🙂
Do zrobienia mojej wariacji tacos potrzebujesz:
- tortilli
- filet z kurczaka
- przypraw (ja użyłam przyprawy gyros do mięsa)
- żółtego sera w plastrach
- mix sałat
- pomidora
- ogórka
- kukurydzy
- majonezu
- ketchupu
Z dużych placków tortilli wycinamy mniejsze kółka (ja do wycięcia ładnego kształtu użyłam foremki do małej babki), a następnie układamy w blaszce tak by uformowały się z nich łódeczki i do środka wkładamy kawałek żółtego sera. Pozostałości z tortilli możesz spokojnie zjeść!
Następnie wkładamy do piekarnika, pieczenie góra-dół =, 200 stopni około 10 minut. Chodzi głównie o to by zrobiły się sztywne i utrzymywał się kształt łódeczki.
W międzyczasie kroimy filet z kurczaka na małe kawałki, przyprawiamy przyprawą do gyrosa i podsmażamy. Pomidora i ogórka kroimy w kostkę i mieszamy razem z sałatą i kukurydzą, delikatnie solimy.
Gdy placki będą gotowe nakładamy do środka sałatkę , na to kawałki ciepłego mięsa i polewamy sosem (wymieszany ketchup z majonezem).
Gotowe!
Wygląda bardzo ciekawie i świetnie smakuje!
Tutaj znajdziesz przepis na deser z chia, który również świetnie sprawdzi się na Sylwestra!
Jeśli spodobał Ci się ten post i uważasz, że może przydać się komuś innemu to będzie mi bardzo miło jeśli: polubisz go lub udostępnisz na moim Facebooku, zostawisz komentarz, zaobserwujesz mój fanpage na Facebooku lub Instagramie, by być na bieżąco z najnowszym wpisami Zajrzyj też na mój Youtubie, zostaw kciuk w górę i kliknij subskrypcję!