Gofry, goferki, goferunie, pyszne, chrupiące, ciepłe i nieziemsko pachnące. Nie ma bez nich lata 😀 Ale te domowe są duuużo lepsze niż te kupione w budce i smakiem i składem 🙂 Mam dla Ciebie sprawdzony przepis na domowe gofry, które zawsze się udają 🙂
Składniki na gofry:
- 250 gram margaryny lub masła
- 5 jajek
- pół szklanki cukru
- 0,5 litra mleka
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Margarynę lub masło utrzeć, dodać cukier, a następnie żółtka, ucierać kilka minut. Następnie dodawać naprzemiennie mleko i mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubite białka i mieszamy już ręcznie. Gotowe!
Ważne by gofrownica na której pieczemy gofry nie była zbyt płytka, bo wtedy gofry są płaskie i nie zyskują tak bardzo na chrupkości.
Prawda, że proste? Z takiej porcji wyjdzie Wam porządna rodzinna porcja, ale ciasto spokojnie można zostawić sobie w lodówce i resztę upiec następnego dnia.
Dodatki możecie dobrać sobie według uznania, my lubimy na bogato: z bitą śmietaną, owocami i sosem owocowym 😀 Chociaż te z cukrem pudrem też są mega 😛
TUTAJ znajdziesz przepis na domowe żelki!
💛Jeśli spodobał Ci się ten post i uważasz, że może przydać się innym rodzicom to będzie mi bardzo miło jeśli: polubisz go lub udostępnisz na moim Facebooku, zostawisz komentarz, zaobserwujesz mój fanpage na Facebooku lub Instagramie, by być na bieżąco z najnowszym wpisami Zajrzyj też na mój Youtubie, zostaw kciuk w górę i kliknij subskrypcję!💛