Ten przepis Cię zaskoczy 😀 Sama byłam ciekawa, czy te placuszki z serka wiejskiego zasmakują moim dzieciakom, które samego serka wiejskiego nie lubią, ale te placki okazały się strzałem w dziesiątkę! Nie nadążałam smażyć, bo tak szybko znikały 🙂
I zapomniałam dodać: są pożywnym i pełnowartościowym posiłkiem: to dobre źródło białka!
Jak zrobić placuszki z serka wiejskiego?
Składniki:
- opakowanie serka wiejskiego (200g)
- około pół szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 dojrzały banan
Banana rozgniatamy na papkę widelcem. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy cukier waniliowy (ja użyłam cukru z prawdziwą wanilią), następnie wsypujemy mąkę (nie przesadzaj z ilością mąki, by ciasto nie było zbyt gęste) z proszkiem do pieczenia, roztrzepujemy, dodajemy banana i serek wiejski. Mieszamy.
Smażymy na patelni na średnim ogniu z dwóch stron, zjadać od razu po usmażeniu, idealnie smakują z dżemem!
Smacznego 🙂
Kliknij TUTAJ by poznać przepis na placuszki z czerwonej fasoli!
Jeśli spodobał Ci się ten post i uważasz, że może przydać się innym rodzicom to będzie mi bardzo miło jeśli: polubisz go lub udostępnisz na moim Facebooku lub Instagramie
Placuszki z serka wiejskiego