Kotleciki brokułowe - odczarowujemy brokuła :)

kotleciki brokułowe

Kotleciki brokułowe są świetnym pomysłem na przemycenie brokuła w diecie dziecka i naszej też 😀 Są świetne zarówno na ciepło jak i na zimno, możecie je jeść na kolację, śniadanie, czy jako dodatek do obiadu. Ja najczęściej robię je na kolację i wtedy dzielimy się na dwa fronty: tych którzy jedzą je z ketchupem i tych którzy jedzą je z jogurtem greckim 😀 Same też są naprawdę smaczne więc koniecznie wypróbujcie!

Kotleciki brokułowe- składniki:

  • brokuł
  • około 250 gram żółtego sera (tartego)
  • kawałek zielonej cebulki lub pora
  • dwa małe lub jedno duże jajko
  • 3-4 łyżki kaszy manny
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Brokuł myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy. Brokuł powinien być zimny d blendowania, ja jednak nie czekam aż tak długo tylko przelewam zimną wodą, a następnie porządnie odsączam 🙂 Potem blendujemy go razem z cebulką. Dodajemy jajko, żółty ser, kaszę mannę, przyprawy i mieszamy.

kotleciki brokułowe

Ciasto powinno być dość gęste, żeby nie rozwalało się podczas smażenia. Najlepiej wyczujesz to podczas smażenia pierwszego kotlecika. Uformowane kotleciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy do zrumienienia na patelni!

Smacznego!

brokuł

TUTAJ znajdziesz sposób jak ugotować zdrowy rosół.

Jeśli spodobał Ci się ten post i uważasz, że może przydać się innym rodzicom to będzie mi bardzo miło jeśli:

  • polubisz go lub udostępnisz na moim Facebooku,
  • zostawisz komentarz
  • polubisz mój fanpage na Facebooku lub Instagramie, by być na bieżąco z najnowszym wpisami
  • zostawisz na Youtubie kciuk w górę i klikniesz subskrypcję

Dziękuję!

Udostępnij ten wpis:

Możesz też poznać inne moje wpisy:

2 comments on “Kotleciki brokułowe - odczarowujemy brokuła :)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *