Jak wybrać dobry dżem? Czyli czym różni się dżem od marmolady, konfitur i powideł?

jak wybrać dobry dżem

Każdy lubi dżem! Ale jak to w życiu bywa dżem dżemowi nierówny 😀 Jak wybrać dobry dżem by podawać swojej rodzinie dobre jakościowo produkty? I czym w ogóle różni się dżem od marmolady? A może to tylko nazwy na które nie warto zwracać uwagi?

P.S. Czytaj do końca, bo czeka tam na Ciebie coś specjalnego 🙂

Jak wybrać dobry dżem?

By wybrać dobry jakościowo dżem przede wszystkim musimy czytać etykiety i zdawać sobie sprawę czym różnią poszczególne produkty między sobą to będzie tak naprawdę klucz do tego by dokonać właściwego zakupu:) Dobrze jest mieć też sprawdzone miejsce, przetwórnię z której będziemy korzystać. Co roku przygotowuję domowe przetwory z owoców z babcinego ogródka więc mamy duże szczęście! Wiem co do tego słoika wkładam... Ale! My jemy naprawdę duuuużo dżemu każdego roku i niestety naszych domowych przetworów nam nie wystarcza i koło lutego/marca muszę zacząć kupować dżem w sklepie!

I tu muszę przyznać naprawdę pojawia się duży problem, żeby znaleźć coś naprawdę dobrego jakościowo, a moja rodzina oszukać się nie da, bo dobrze zna smak prawdziwego dżemu, czy powideł! Na sklepowych półkach jest słaby wybór dobrych produktów, większość to wyroby niskiej jakości z owocami wątpliwego pochodzenia....

To trochę jak z pączkami z marmoladą.... Znamy smak babcinego pączka z domowym dżemorem i taka najtańsza wersja marmolady w sklepowym pączku smakuje nam jak mydło więc gdy kupujemy pączki to zdecydowanie nie z marmoladą 🙂

Tak samo jest z samymi dżemami i tu na szczęście odkryłam coś co mi znacznie ułatwia życie gdy kończą się zapasy, ale o tym zaraz 😉 teraz napiszę Ci najważniejsze różnice między tymi wszystkimi nazwami 🙂

czym różni się dżem od marmolady

Czym różni się dżem od marmolady, konfitury i powideł?

Zacznijmy więc od tej wywołanej już przeze mnie marmolady - jakościowo to jest najgorszy wyrób dżemopodobny, to taki koncentrat ze zmielonych owoców (tak naprawdę nie mamy nawet pewności jakie owoce, jakiej świeżości i jakości tam trafiają, zawsze przeraża i obrzydza mnie, że mogą tam trafiać owoce już podgniłe) i co bardzo ważne w marmoladzie mamy BARDZO DUŻO CUKRU lub innych słodzików! - zazwyczaj jest go ponad 50% tak więc mamy więcej cukru niż owoców i często dodawane są tam też różne dodatki wzmacniające smak, utrzymujące konsystencję i konserwujące.

A dlaczego tak często dodawana jest do pączków, czy rogalików? Po pierwsze bo jest tania, a po drugie dlatego, że nie zmienia swojego kształtu w trakcie obróbki... tak więc jest z nią mniej problemów dla cukierników.

Konfitura - do jej przygotowania używa się najlepszych owoców: nie ma tu mowy o uszkodzonych, podgniłych, czy niedojrzałych owocach! Co ważne do konfitury trafiają tylko te najsłodsze owoce, które gotuje się w syropie cukrowym lub soku z winogron. CO WAŻNE DO KONFITURY NIE UŻYWA SIĘ ŚRODKÓW KONSERWUJĄCYCH, dzięki temu mamy tutaj dobry, prosty skład no i cudowny smak!

Dżem - przygotowuje się go z owoców (lub kilku ich rodzajów) cukru i substancji żelującej, najlepiej gdy jest to naturalna PEKTYNA. W przypadku dżemu warto sprawdzać jaka jest procentowa zawartość owoców, a jaka cukru. Cukier nie jest zły w przetworach, jest też rodzajem konserwantu, ale ważne, by było czuć owoce, a nie sam cukier! Wiadomo dla producentów bardziej opłacalne jest dodać więcej słodzików niż owoców, a kusić do zakupu krzykliwymi napisami na etykietkach, dlatego naszym zadaniem jest czytać składy, by nie dać się nabrać 🙂

Powidła - one mają charakterystyczny smak, bo są mniej słodkie niż dżem, czy konfitura. Uzyskuje się je z prażenia owoców, najczęściej ze śliwek, ale nie tylko i poniżej pokażę Wam taki przykład 🙂 Powidła MAJĄ BARDZO DUŻY PROCENT OWOCÓW W SWOIM SKŁADZIE!

Gdzie szukać i jak wybrać dobry dżem?

Teraz opowiem Ci o swoim odkryciu, który ułatwił mi życie gdy nasze domowe zapasy przetworów się kończą. Bo warto szukać dżemów dalej niż tylko w pobliskim sklepie, gdzie wybór jest ograniczony. Ja korzystam z przetworów firmy KROKUS. Właściwie to nie jest nawet dalej 😀 bo wszystkie ich produkty możesz wygodnie zamówić przez Internet z dostawą do domu!

Dlaczego właśnie te?

Przede wszystkim dlatego, że mają naprawdę dobre jakościowo i SMAKOWO produkty i filozofię firmy, która jest bliska mojemu sercu. Przetwórnia Krokus wykorzystuje owoce od okolicznych rolników, znając ich jakość i metodę upraw. Po drugie przetwórnia KROKUS to rodzinna firma, która dba przede wszystkim o jakość swoich produktów i o to by zawierały jak najwięcej składników odżywczych.

Krokus

Dżemy, konfitury i powidła od firmy KROKUS są dla mnie najbardziej zbliżone w smaku do tych domowych, które sama robię.

I nie przechwalając się 😀 to wystarczy, że otworzę słoik i powącham dżemor i już wiem, czy to będzie dobre 😀 Ahhh te lata spędzone na wsi w końcu procentują 😀 kiedyś nie lubiłam gdy mama zmuszała nas do ciągłego przerabiania owoców latem i wczesną jesienią, teraz jestem za to wdzięczna, bo nie dość, że sama robię domowe weki to jeszcze nie mam problemu z odróżnieniem dobrych jakościowo produktów od tych kiepskich składem.

Dżemu u nas w domu używa się do wielu rzeczy: naleśników, kanapek, rogalików, chałek, domowych ciast i ciasteczek.... mnóstwo, mnóstwo więc nic dziwnego, że szybko się kończy 🙂 Moje dzieciaki uwielbiają na podwieczorek chałkę z dżemem i do tego kubek kakao! Ale chcę im dawać dobre jakościowo produkty, takie, które w swoim składzie faktycznie mają owoce, które czuć, a nie zapychacze i ulepszacze smaku... Poza tym w okresie zimowym i wczesnowiosennym brakuje nam świeżych owoców. Staram się kupować owoce sezonowe, zupełnie nie przemawiają do mnie truskawki, czy maliny w marcu... Dobrze wiem co się w nich kryje i dlatego nie chcę ich podawać moim dzieciom, bo mam wrażenie, że więcej z tego szkody niż pożytku dla zdrowia.

I właśnie w tym okresie warto sięgać po przetwory z owoców te domowe lub zakupione z dobrego źródła. Przetwórnia Krokus w trakcie swojej produkcji dba o to by zachować jak najwięcej właściwości odżywczych. Czy wiesz, że np. cenne dla zdrowia właściwości przeciwutleniające malin pochodzą w 50% z ellagitannin, które są dość odporne na działanie podwyższonej temperatury, więc zachowują swe właściwości także w przetworach. Poza tym jest tam sporo błonnika i kwasy omega 3 zawarte w pestkach (dlatego tak ważne by to faktycznie były owoce w tych słoiczkach!)

Teraz mam spore zapasy ze sklepu KROKUS: znajdziesz tam ogromny wybór owocowych przetworów i możesz wybrać to co najbardziej będzie Wam smakowało i odpowiadało, a dodatkowo dorzucić do koszyka kilka rzeczy na wypróbowanie, to dobry sposób na podsuwanie dzieciakom nowych smaków do wypróbowania. Możesz także znaleźć owocowe przetwory bez dodatku cukru! Powidła z przetwórni KROKUS to same przetarte owoce

Totalnym sztosem, który po prostu musisz wypróbować to: KONFITURA TRUSKAWKOWA I MALINOWA! To jest tak pyszne, że można by zjeść samo 😀 Co ważne w słoiczku naprawdę widać te owoce! I oczywiście smakują owocami! Koniecznie zacznij od tego swoje zakupy 🙂

Konfiturę malinową znajdziesz TUTAJ a truskawkową TUTAJ

Ostatnio robiłam z dzieciakami pyszne domowe maślane ciasteczka z dodatkiem: powideł truskawkowo-jabłkowych (BEZ DODATKU CUKRU!), konfitury malinowej i dżemu morelowego. Mega! Swoją drogą wrzucić tutaj przepis na te ciastka? Jeśli tak daj znać na Instagramie lub Faecbooku

Powidła truskawkowo-jabłkowe znajdziesz TUTAJ a dżem morelowy TUTAJ

Jeśli masz ochotę na same przetarte i zagęszczone owoce bez żadnych słodzików to koniecznie sprawdź ofertę powideł bez cukru, które znajdziesz TUTAJ, słodziutkie konfitury z najlepszych i najsłodszych owoców oraz dżemy z przeróżnych owoców znajdziesz TUTAJ

powidła bez cukru

A na koniec mam dla Ciebie niespodziankę, specjalny kod rabatowy na wszystko w sklepie https://przetwory.com/ na 10%!! Specjalna oferta ważna do 14.04.2024, dlatego nie czekaj tylko skorzystaj! Aaaa i z pewnością gdy spróbujesz będziesz chciała skorzystać ponownie 😀 więc kodu można używać wielokrotnie! Wystarczy wpisać kod: prawdziwebogactwo

Materiał powstał we współpracy reklamowej z marką KROKUS.

Kliknij TUTAJ by przeczytać post z przepisem na muffiny dyniowo-marchewkowe

Jak wybrać dobry dżem

Jak wybrać dobry dżem

Udostępnij ten wpis:

Możesz też poznać inne moje wpisy:

2 comments on “Jak wybrać dobry dżem? Czyli czym różni się dżem od marmolady, konfitur i powideł?”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *