Drożdżowe paluchy serowe - idealna przekąska dla dzieci na karnawał!

drożdżowe paluchy serowe

Drożdżowe paluchy serowe zrobiłam pierwszy raz na Sylwester jako przekąska dla dzieci. I muszę przyznać, że to był strzał w dziesiątkę! Bardzo smakowało i tym dużym i tym małym 🙂 My dorośli jedliśmy je z sosem czosnkowym, pasował idealnie! A dzieci wcinały je same, bo za takim sosem nie przepadają 🙂

Drożdżowe paluchy serowe składniki:

Najpierw musimy wykonać podstawowe ciasto drożdżowe:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka (250 ml) mleka
  • 100-150 g drożdży
  • łyżka oleju
  • płaska łyżeczka soli i cukru

Najpierw przygotowujemy rozczyn z drożdży: rozkruszamy drożdże w ciepłym, ale nie gorącym mleku i wsypujemy cukier, zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, olej oraz rozczyn, ciasto porządnie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką kuchenną i zostawiamy do wyrośnięcia.

Gdy ciasto już nam pięknie wyrośnie to rozwałkowujemy je i smarujemy sosem pomidorowym (ja zmieszłam passatę pomidorową z ketchupem- nie dałam samej passaty bo jest ona dość kwaśna), posypujemy oregano. Następnie na połowie rozsypujemy grubo żółtym serem i składamy ciasto.

Wycinamy paski i zwijamy ruloniki. Zostało już tylko je upiec i gotowe 🙂 Można też dodać szynkę lub cienkie plasterki boczku 🙂

Piekłam w 200 stopniach około 20 minut, ale warto podglądać jak wyglądają by zbytnio nie przypiec 🙂

Kliknij TUTAJ by zobaczyć pomysły na to jak spędzić z dzieckiem Sylwester.

Mam nadzieję, że spodobały Ci się moje drożdżowe paluchy serowe jako przekąska dla dzieci na karnawał! Będzie mi bardzo miło jeśli: polubisz go lub udostępnisz na moim Facebooku, zostawisz komentarz, zaobserwujesz mój fanpage na Facebooku lub Instagramie, by być na bieżąco z najnowszym wpisami!

Udostępnij ten wpis:

Możesz też poznać inne moje wpisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *