Drożdżowe paluchy serowe zrobiłam pierwszy raz na Sylwester jako przekąska dla dzieci. I muszę przyznać, że to był strzał w dziesiątkę! Bardzo smakowało i tym dużym i tym małym 🙂 My dorośli jedliśmy je z sosem czosnkowym, pasował idealnie! A dzieci wcinały je same, bo za takim sosem nie przepadają 🙂
Drożdżowe paluchy serowe składniki:
Najpierw musimy wykonać podstawowe ciasto drożdżowe:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka (250 ml) mleka
- 100-150 g drożdży
- łyżka oleju
- płaska łyżeczka soli i cukru
Najpierw przygotowujemy rozczyn z drożdży: rozkruszamy drożdże w ciepłym, ale nie gorącym mleku i wsypujemy cukier, zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, olej oraz rozczyn, ciasto porządnie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką kuchenną i zostawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto już nam pięknie wyrośnie to rozwałkowujemy je i smarujemy sosem pomidorowym (ja zmieszłam passatę pomidorową z ketchupem- nie dałam samej passaty bo jest ona dość kwaśna), posypujemy oregano. Następnie na połowie rozsypujemy grubo żółtym serem i składamy ciasto.
Wycinamy paski i zwijamy ruloniki. Zostało już tylko je upiec i gotowe 🙂 Można też dodać szynkę lub cienkie plasterki boczku 🙂
Piekłam w 200 stopniach około 20 minut, ale warto podglądać jak wyglądają by zbytnio nie przypiec 🙂
Kliknij TUTAJ by zobaczyć pomysły na to jak spędzić z dzieckiem Sylwester.
Mam nadzieję, że spodobały Ci się moje drożdżowe paluchy serowe jako przekąska dla dzieci na karnawał! Będzie mi bardzo miło jeśli: polubisz go lub udostępnisz na moim Facebooku, zostawisz komentarz, zaobserwujesz mój fanpage na Facebooku lub Instagramie, by być na bieżąco z najnowszym wpisami!