Domowe kruche ciasteczka z cukrem są w naszej rodzinie od lat. Babciny przepis, który kiedyś wykorzystywałam razem z mamą, teraz służy mi i moim dzieciom. Uwielbiamy ich smak! Są kruche, delikatne i baaaardzo wciągające 🙂 Mój syn mimo, że za bardzo ciastowy nie jest to te ciastka bardzo lubi, myślę, że są one właśnie bardzo fajne dla dzieciaków, bo mają dość prosty skład.
Pisałam TUTAJ o tym, że mój syn od bobaska uwielbia ze mną piec, chyba nawet bardziej niż moja dwuletnia córka, ale oboje zgodnie meldują się w kuchni, gdy mamy coś robić wspólnie 😀 a to jaki potem jest bałagan jest nie do opisania 😀 😀 Ale liczą się chęci prawda? 😉
Odkąd kupiłam nowe foremki to najbardziej uwielbiają wykrawanie ciastek ulubionymi kształtami, a każdy ma oczywiście swoje i w sumie to dobrze, bo przynajmniej nie ma kłótni o jedna foremkę 🙂 Foremki w kształcie dinozaurów kupisz TUTAJ
Domowe kruche ciasteczka z cukrem składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 jaja
- 1 szklanka cukru pudru LUB 1,5 szklanki zwykłego cukru
- 250 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki kwaśnej śmietany
- cukier waniliowy
- szczypta soli
Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy, a następnie owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez godzinę.
Następnie wyjmujemy ciasto, odkrawamy kawałek, wałkujemy i wykrawamy ciasteczka. Jeżeli chodzi o grubość to musisz wyczuć jak najbardziej będzie Wam odpowiadało, a właściwie smakowało, ale ciasto cienkie jak papier nie będzie dobre 😉 Jeśli ciasto byłoby zbyt luźne i kleiło by się do wszystkiego to dodaj trochę mąki i na szybko zagnieć, pamiętaj też by podsypać mąką przed rozpoczęciem wałkowania, bo inaczej całe ciasto przyklei się do wałka i stolnicy 😛
Ciasteczka układamy na dużej blasze z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy zwykłym cukrem i wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Ciasteczka powinny się delikatnie zarumienić, ale gdy będą zbyt spieczone to będą twarde.
Można też podzielić ciasto na części i do każdej dodać inny kolor barwnika, wtedy będą miały ładny kolor. My robiliśmy tak tylko RAZ! i uważam, że duuuuuużo lepsze są zwykłe, bez dodatku barwnika! Domowe kruche ciasteczka gotowe!
Pamiętaj, że możesz też kupić jednakowe fartuszki kuchenne dla całej rodziny!
TUTAJ znajdziesz przepis na domowe żelki!
❤Jeśli spodobał Ci się post z przepisem na domowe kruche ciasteczka z cukrem i uważasz, że może przydać się innym rodzicom to będzie mi bardzo miło jeśli: polubisz go lub udostępnisz na moim Facebooku, zostawisz komentarz, zaobserwujesz mój fanpage na Facebooku lub Instagramie, by być na bieżąco z najnowszym wpisami. Zajrzyj też na mój Youtubie, zostaw kciuk w górę i kliknij subskrypcję! Dziękuję❤
[…] robić z dzieciakami kruche ciasteczka z cukrem, potem robimy sobie herbatkę albo kakao i razem siadamy i je zajadamy! […]
[…] TUTAJ by poznać przepis na kruche […]
[…] Kliknij TUTAJ by zobaczyć przepis na CIASTKA W KSZTAŁCIE DINOZAURÓW! […]